Leone “Léon” Montana (Jean Reno) je profesionalni ubica (ili “čistač” kako on sebe naziva) koji živi u New Yorku, dijelu Manhattana koji se zove Little Italy (Mala Italija). Poslove dobija od mafijaša koji se zove Tony (Danny Aiello) koji mu instrukcije daje iz restorana “Supreme Macaroni Company”. Léon živi idiličan život koji uglavnom provodi vježbajući, brinući se u svojoj biljci koju naziva “svojim najboljim prijateljem” i (u jednoj sceni) gledajući mjuzikle Gene Kellya.

Jednog dana u uobičajenom povratku kući sreće Mathildu Lando (Natalie Portman), 12-godišnju djevojčicu koja puši cigarete na stepenicama, koja živi sa svojom problematičnom porodicom niže niz hodnik. Otac koji je zlostavlja i majka koja ne vodi nikakvu brigu o djeci, nisu svjesni da je njihova kćerka Mathilda prestala pohađati časove u školi za koju su uplatili školarinu za narednu godinu.

Matildin otac (Michael Badalucco) je upao u velike probleme sa korumpiranim agentima DEA-a (Uprava za suzbijanje droge Ministarstva Unutrašnjih Poslova SAD-a), koji mu plaćaju da čuva drogu u svom stanu, nakon što su otkrili da je ukrao jedan dio njihove robe. Ekipa DEA upada u stan, predvođena okrutnim i ovisnim na droge Normanom “Stanom” Stansfieldom (Gary Oldman). Pri tom ubijaju cijelu Mathildinu porodicu osim nje same koja je u to vrijeme otišla u kupovinu. Kada se vraća i shvata šta se desilo mirno nastavlja hodati prema Léonovom stanu na kraju hodnika gdje je ovaj oklijevajući spašava.

Mathilda otkriva da je Léon ubica. Ona ga preklinje da postane njen staratelj i da je nauči vještinama “čistača” kako bi osvetila ubistvo njenog četverogodišnjeg brata, jedinog člana svoje porodice kojeg je voljela. Ona Léonu, koji je nepismen, u zamjenu za lekcije o rukovanju sa oružjem, nudi brigu o održavanju domaćinstva i lekcije učenja čitanja i pisanja. Mathilda mu nekoliko puta priznaje da je zaljubljena u njega na šta on ništa ne govori.

Nakon što stekne iskustvo sa vatrenim oružjem, Mathilda u svoju vreću za kupovinu stavlja jedan dio Léonovog naoružanja i kreće da ubije Stansfielda. U zgradu DEA-e ulazi kao isporučivač hrane i priprema zasjedu u kupatilu. Léon nakon što iz njenog pisma saznaje za njenu namjeru, kreće da je spasi pritom ubivši dva Stansfieldova čovjeka.

Stansfield postaje bjesan nakon što je vidio šta je učinio “Italijanski ubica”, kako naziva Léona. Prijeti Tonyu, prisiljavajući ga da mu oda lokaciju Léonovog i Mathildinog stana. Nakon što se Mathilda vrati iz kupovine, specijalni tim NYPD (Policije New Yorka) koga je poslao Stansfield, je uzima za taoca i pokušavaju provaliti u njihov stan. Léon ih čeka u zasjedi i uzima jednog specijalca za kojeg mjenja Mathildu. U stanu, Léon objezbjeđuje Mathildi izlaz sjekirom kojom pravi rupu u ventilacijskoj cijevi. Da bi je uvjerio da krene sama, on joj govori da je voli i da će se ponovo sresti kod Tonya kada se sve završi.U tom trenutku specijalci upadaju u stan.

U haosu koji slijedi, Léon izlazi iz stana prerušen u jednog od povrijeđenih specijalaca. Dok mu se ukazuje pomoć, Stansfield ga prepoznaje. Léon kreće da izađe iz zgrade ali na samom izlazu iza leđa mu dolazi Stansfield i puca u njega bez upozorenja. Dok mu prilazi, Léon mu stavlja predmet u ruku kao “poklon od Mathilde” te zatim umire. Stansfield shvata da je to osigurač od ručne bombe i raskopčavši Léonov prsluk vidi nekoliko bombi na njegovim prsima, trenutak prije velike eksplozije.

Mathilda odlazi do Tonya po Léonovim instrukcijama. Tony ne želi da joj da sav novac koji je Léon zaradio u svojoj karijeri profesionalnog ubice kojeg je on čuvao kod svog poslodavca. Govori joj za samo mali dio i predlaže joj da svaki mjesec dolazi kod njega po džeparac te da joj je škola sada prioritet. Ona umjesto toga traži posao, tvrdeći da može “čistiti” kako je to i Léon radio. Tony joj sa povišenim glasom govori “da to nije posao za 12-godišnje dijete”.

Bez ijednog mjesta na koje bi mogla otić, Mathilda se vraća u staru školu u New Jerseyu gdje upraviteljici govori šta joj se desilo. Ponovo je primaju u školu i u zadnjoj sceni odlazi na polje pored škole sa Léonovom biljkom u ruci. Tamo je sadi i radi ono što je Léonu ranije rekla da bi trebao uraditi; “pušta je da pusti svoje korjenje”.

Režiser: Luc Besson
Producent: Patrice Ledoux
Scenarist(i): Luc Besson
Uloge: Jean Reno
Gary Oldman
Natalie Portman
Danny Aiello
Michael Badalucco
Muzika: Éric Serra
Žanr: triler
Montaža: Sylvie Landra
Distributer: Columbia Pictures
Datum izlaska: Francuska 14. septembar 1994. godine
SAD 18. novembar 1994. godine
Trajanje: Kino verzija:
110 minuta
Režiserova verzija:
133 minuta
Međunarodno prikazivanje:
136 minuta
Zemlja: Francuska
Jezik: engleski
Budžet: 16 miliona $
Ukupna zarada: 45,2 miliona $

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *