Nakon što je nepravedno optužen zbog ubojstva supruge i njezina ljubavnika, Andy Dufresne je osuđen na dvije doživotne robije i poslan u zloglasni zatvor Shawshank. Tijekom njegove prve noći, barbarsko ponašanje zatvorskih čuvara, predvođenih šefom Byronom Hadleyjem, dovodi do smrti jednog drugog zatvorenika koji je došao isti dan. Nakon mjesec dana, Dufresne se upoznaje s Ellisom Reddingom, znanog kao Red, i njegovim prijateljima. Prijateljstvo počinje nakon što Red, “čovjek koji zna nabaviti stvari”, nabavlja Dufresneu čekić, koji će on koristiti za svoj hobi skupljanja i oblikovanja kamenja.

Tijekom prvih godina u zatvoru, Dufresne radi u zatvorskoj praonici, gdje ga seksualno zlostavlja grupa sadističkih homoseksualaca, poznatih kao “Sestre”. Andy je prije osude bio bankar koji se bavio porezima, što primjećuje i Hadley. Nakon što mu je sredio neke papire vezane za porez, premješten je u knjižnicu, gdje će raditi s Brooksom Hatlenom. Ubrzo tu uređuje svoj mali ured u kojem obrađuje porezne prijave za zatvorske čuvare. Tijekom svog rada u knjižnici, Dufresne počinje tražiti pomoć kako bi je uredio. Nakon što je opet silovan, čuvari se brutalno osvećuju počinitelju, i postaje jasno da počinju štiti Andyja. Nakon što je silovatelj hospitaliziran, Andyjevim mukama dolazi kraj.

Upravitelj Samuel Norton iskorištava Andyjeve vještine i pokreće programe u kojima zatvorenici rade za ugovore u građevinskim poslovima, cestovnoj izgradnji i drugim fizičkim poslovima. Norton angažira Dufresnea kako bi prikrio svoju utaju poreza stvorivši drugi, lažni identitet. Iste godine obnovljena je knjižnica i Dufresne počinje educirati zatvorenike kako bi završili srednju školu. Mladi zatvorenik, Tommy, dolazi u Shawshank 1965. i potvrđuje Andyju da nije kriv za ubojstvo žene i njezina ljubavnika. Bojeći se gubitka čovjeka koji mu omogućuje utaju poreza, Norton ubija Tommyja, a Andyja šalje u samicu. Dva mjeseca poslije, Andy se vraća kao potpuno slomljen čovjek, a Red i njegovi prijatelji su zabrinuti da ne počini samoubojstvo. Sljedećeg jutra nestaje iz ćelije i pokreće se istraga.

Postaje jasno da je Andy Dufresne pobjegao iz zatvora prokopavši tunel kroz zidove čekićem koji je dobio nakon pritvaranja. Zabilježivši korupciju u zatvoru, šalje svoje bilješke lokalnim novinama i odlazi sa Nortonovim blagom, obučen kao ‘čovjek s bankovnim računima’. Odbivši uhićenje, Norton se ubija. Kad je Red konačno pušten iz zatvora, počinje slijediti upute koje mu je dao Andy i pronalazi daljnje instrukcije skrivene pod stablom, koje ga konačno dovode do Andyja, na obali Meksika.

 

Naslov izvornika The Shawshank Redemption
Redatelj Frank Darabont
Producent Niki Marvin
Scenarist Novela:
Stephen King
Scenarij:
Frank Darabont
Glavne uloge Tim Robbins
Morgan Freeman
Bob Gunton
Clancy Brown
William Sadler
Gil Bellows
James Whitmore
Glazba Thomas Newman
Snimatelj Roger Deakins
Montaža Richard Francis-Bruce
Distributer Columbia Pictures
Godina izdanja 1994.
Trajanje 142 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $25,000,000
Facebook Comments

2 komentara

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *