1936. u peruanskoj prašumi, arheolog i lovac na blago Indiana Jones izbjegava nekoliko zamki kako bi pokupio statuu Hovita iz drevnog hrama. Nakon što je pobjegao pred kotrljajućom kamenom gromadom, ispred špilje nailazi na rivala arheologa Renea Belloqa s malom grupom Hovitosa, lokalnih domorodaca. Opkoljen i brojčano nadjačan, Jones je prisiljen predati rukotvorinu Belloqu.

Indiana Jones pokušava uzeti idola na početku filma
Na fakultetu na kojem predaje, Jones se sastaje s dvojicom vojnih obavještajaca. Oni mu objašnjavaju da nacisti, u potrazi za okultnim moćima, traže Abnera Ravenwooda, Jonesova bivšeg mentora. Ravenwood je najistaknutiji ekspert za grad Tanis iz drevnog Egipta, kojeg su pronašli nacisti. Vjeruje se da je to lokacija Kovčega Saveza u kojeg su Izraelci pohranili Deset zapovijedi. Jones posumnja da nacisti traže Ravenwooda jer on posjeduje vrh štapa egipatskog boga Ra, ključnog predmeta koji bi mogao otkriti lokaciju Kovčega. Njegov kolega Marcus Brody objasni da, prema legendi, moć Kovčega može učiniti bilo koju vojsku nepobjedivom.

Jones odlazi u Nepal, samo kako bi otkrio da je Ravenwood umro; njegova kćer Marion, Jonesova ozlojeđena bivša ljubavnica, ima vršak koji nosi kao medaljon. Marionina gostionica izgori nakon obračuna između Jonesa i sadističkog nacističkog agenta zvanog Toht. Tohtovu ruku tijekom sukoba opeče užareni medaljon, koji na kraju uzima Jones, a Marion mu se pridružuje na putovanju. Njih dvoje odlaze u Kairo gdje se sastaju sa Sallahom, vještim egipatskim kopačem, koji im kaže da zna gdje treba kopati u potrazi za Kovčegom te da Belloq radi za naciste. Nacistički operativci ubrzo otimaju Marion i insceniraju njezinu smrt pred Jonesovim očima. Te večeri, Sallah i Jones uspijevaju dešifrirati rezbarije na medaljonu. Na temelju svog prijevoda, shvaćaju da su nacisti koristili pogrešnu dužinu za Raov štap te da kopaju na pogrešnom mjestu.

Indiana i Sallah podižu Kovčeg Saveza
Provukavši se neopazice, Indy i Sallah okupljaju malu ekipu i počinju kopati na točnoj lokaciji. Nakon nekoliko sati, pronalaze i podižu poklopac zakopanog Izvora duša. Jonesa spuštaju u hram gdje shvaća da je hram napučen zmijama otrovnicama kojih se smrtno boji. Nakon što su on i Sallah izvadili Kovčeg iz hrama, Belloq i nacisti ga odnose i zatvaraju raku, ostavljajući Jonesa zarobljenog. Kako bi makli Marion s puta, ubacuju je s Jonesom. Par uspijeva pobjeći, izašavaši na površinu u vrijeme kad se avion Luftwaffea spremao prenijeti Kovčeg u Berlin. Slučajno podižu avion u zrak, a Belloq i Dietrich stavljaju Kovčeg na kamion za Kairo, gdje će brodom biti poslan u Berlin i predan nacističkom Führeru. Ukravši konja, Jones se daje u potjeru za konvojem koji prati kamion. Preuzima kontrolu nad jednim vozilom, te nakon duge potjere, bježi s Kovčegom. Te večeri, Jones i Marion ostavljaju Sallaha i odlaze s Kovčegom u London na parobrodu.

Sljedećeg jutra, nacistička podmornica pod zapovjedništvom Belloqa i Dietricha zaustavlja brod. Marion i Kovčeg su odvedeni s broda. Jones se tajno ukrcava na podmornicu. Slijedi Belloqa i Kovčeg u izolirani kanjon, gdje planiraju testirati moć Kovčega prije nego ga predaju Führeru. Prijeteći da će uništiti Kovčeg raketnim bacačem, Jones zahtjeva da nacisti oslobode Marion. Belloq mu kaže da blefira, na što je Jones prisiljen predati se. Marion i Jones svezani su dok Belloq i nacisti izvode ceremoniju otvaranja Kovčega. Iz njega izlaze duhovi; Jones, svjestan nadnaravne opasnosti gledanja u otvoreni Kovčeg, upozori Marion da zatvori oči. Grupa nacista, koji nisu okrenuli pogled, uništena je u očitovanju strašne moći, a Kovčeg se zatvara sam od sebe uz udar groma. Natrag u Washingtonu, dva vojna obavještajca kažu da sumnjičavom Jonesu da “najbolji ljudi” pažljivo pregledavaju Kovčeg. Kovčeg je zapravo zapečaćen u drvenom sanduku označenom kao ‘strogo povjerljivo’ u divovskom vladinom skladištu, punom bezbroj sličnih sanduka.

 

Redatelj Steven Spielberg
Producent Frank Marshall
George Lucas
Howard Kazanjian
Scenarist Lawrence Kasdan
Priča:
George Lucas
Philip Kaufman
Glavne uloge Harrison Ford
Karen Allen
Paul Freeman
Ronald Lacey
Wolf Kahler
Glazba John Williams
Snimatelj Douglas Slocombe
Montaža Michael Kahn
Distributer Paramount Pictures
Godina izdanja 1981.
Trajanje 115 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr pustolovni
Proračun $20,000,000

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *