Prolog, kojeg pripovijeda Galadriel, prikazuje čarobnjaka Saurona koji kuje Jedinstveni Prsten kojim će pokoriti Međuzemlje preko porobljavanja nosača Prstenova moći – moćnih magičnih prstenova koji su dati svakoj rasi – Vilenjacima, Patuljcima i Ljudima. Formiran je Posljednji savez vilenjaka i ljudi kako bi se suprotstavio Sauronu i njegovim snagama u podnožju Klete gore, ali iznenada se pojavljuje sam Sauron kako bi ubio Elendila, kralja Arnora i Gondora, i Gil-galada, Uzvišenog Kralja Noldora. TadaIsildur zgrabi slomljeni mač svoga oca i odsječe Sauronovu ruku. Udarac odsječe Sauronove prste, odvojivši ga od Prstena i poražava njegovu vojsku. Međutim, kako je Sauronov život vezan s prstenom, on nije sasvim poražen sve dok se sami prsten ne uništi. Isildur odnosi Prsten i podilazi iskušenju, odbijajući ga uništiti. Poslije mu orci spremaju zasjedu i ubijaju ga, a prsten biva izgubljen u rijeci u koju je Isildur pao.

Prsten je pronađen dva i pol milenija poslije, kada dolazi do stvaranja Golluma, koji ga odnosi u podzemlje na pet stoljeća, a prsten daje Gollumu “neprirodno dug život”. No, prsten ga napušta, a pronalazi ga hobit Bilbo Baggins, na veliku Gollumovu žalost. Bilbo se vraća svojem domu u Shire s Prstenom, a priča se nastavlja šezdeset godina poslije. Na svoj 111. rođendan, Bilbo ostavlja Prsten svojem nećaku i posvojenom nasljedniku Frodu Bagginsu. Čarobnjak Gandalf ubrzo saznaje da je to Jedinstveni Prsten te ga pošalje sa Samom u Bree, s planom da se sastanu s njim nakon on ode u Isengard kako bi se sastao sa Sarumanom. Saruman otkriva da su Utvare prstena napustile Mordor kako bi uzeli Prsten i ubili bilo koga tko ga nosi; kako se već pokorio Sauronu, zarobljava Gandalfa na vrhu Orthanca. Frodu i Samu se ubrzo pridružuju hobiti Merry i Pippin. Nakon što su susreli orke na putu, uspijevaju doći u Bree gdje upoznaju čovjeka zvanog Strider, koji pristaje da će ih odvesti do Rivendella. Pristaju samo zato jer Gandalf nije tamo da ih vodi. Nakon putovanja, provode noć u Weathertopu, gdje ih napadaju orke. Strider uspijeva odbiti orke, ali Frodo biva teško ranjen mačem, pa moraju brzo stići u Rivendell zbog liječenja. Dok ih progone orke, Froda nosi vila Arwen do vilenjačkog utočišta Rivendell, gdje ga liječi njezin otac, Elrond.

U Rivendellu, Frodo se sastaje s Gandalfom, koji mu objašnjava zašto se nije mogao sastati s njima u Breeju kako je bilo planirano. U međuvremenu, traju sastanci između različitih ljudi, a Elrond saziva vijeće kako bi se odlučilo što će se napraviti s Prstenom. Prsten se može uništiti samo bacanjem u užarenu lavu Klete gore, gdje je iskovan. Kleta gora nalazi se u Mordoru, pokraj Sauronove tvrđave Barad-dûr, pa će to biti nevjerojatno opasno putovanje. Frodo se dobrovoljno javlja da odnese prsten na Kletu goru budući da se ostali svađaju tko bi trebao i tko ne bi trebao odnijeti prsten. Pridružuju mu se njegovi prijatelji hobiti i Gandalf, kao i Strider, za kojeg se otkriva da je Aragorn, pravi nasljednik trona Gondora. S njima putuju i Vilenjak Legolas, Patuljak Gimli i Boromir, sin vladara Gondora. Zajedno okupljaju Prstenovu družinu. Družina polazi i pokušava prijeći Caradhras, ali ih zaustavljaju Sauronove čarobnjačke moći. Prisiljeni su putovati ispod planine kroz Rudnike Morije. Nakon što su se razdvojili u Rudnicima, Pippin slučajno odaje njihovu prisutnost grupi orka. Družina nakon toga nalijeće na Balroga, drevnog demona vatre i sjene, na Mostu Khazad-dum. Gandalf se suprotstavlja Balrogu na mostu, dajući tako vremena ostalima da pobjegnu iz rudnika, dok on pada s demonom u provaliju.

Gandalf se suprotstavlja Balrogu na Mostu Khazad-dûma

Grupa odlazi u Lothlórien, gdje se stavljaju pod zaštitu vladara tog područja, Galadriela i njezinog muža Celeborna. Nakon odmora, odlučuju otputovati na rijeku Anduin prema Parth Galenu. Po dolasku u Parth Galen, Boromir pokuša oduzeti Prsten Frodu, koji uspijeva pobjeći stavivši prsten na svoju ruku. Znajući da će iskušenje koje isijava Prsten biti preveliko za Družinu, Frodo ih odlučuje napustiti i otići u Mordor sam. U međuvremenu, ostatak družine napadaju Uruk-haiji. Merry i Pippin, shvativši da Frodo odlazi, skreću pozornost orka, puštajući tako Frodu da pobjegne. Boromir odjuri pomoći dvojici hobita, ali smrtno ranjava zapovjednik Orka Lurtz, a Merry i Pippin su zarobljeni. Aragorn, Legolas i Gimli pronalaze Boromira, koji požali što je pokušao ukrasti Prsten i umire. Odlučuju se dati u potjeru za orkama i spasiti hobite, ostavljajući Froda njegovoj sudbini. Sam se pridružuje Frodu prije nego što je otišao, a dvojica hobita nastavljaju put u Mordor.

Gospodar prstenova: Prstenova družina
Naslov izvornika The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Redatelj Peter Jackson
Producent Peter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders
Fran Walsh
Scenarist Roman:
J.R.R. Tolkien
Scenarij:
Frances Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Glavne uloge Elijah Wood
Sean Astin
Viggo Mortensen
Ian McKellen
Dominic Monaghan
Billy Boyd
Sean Bean
Orlando Bloom
John Rhys-Davies
Liv Tyler
Cate Blanchett
Christopher Lee
Hugo Weaving
Ian Holm
Andy Serkis
Glazba Howard Shore
Snimatelj Andrew Lesnie
Montaža John Gilbert
Distributer SAD
New Line Cinema
izvan SAD-a
Razni distributeri
Godina izdanja 2001.
Trajanje Kino verzija:
178 min.
Produžena verzija:
208 min.
Država Flag of New Zealand.svg Novi Zeland
Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Sljedeći Gospodar prstenova: Dvije kule’
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *