IMDb OCJENA: 8,9

Film počinje s flashbackom s pričom kako je Deagol pronašao Jedinstveni Prsten te kako ga je Smeagol ubio zbog njega, nakon čega se pretvorio u Golluma. Priča se nakon toga vraća u sadašnjost s Gollumom koji vodi Froda i Sama u Minas Morgul. Aragorn,Legolas, Gimli, Gandalf, Theoden i Eomer se sastaju s Merryjem, Pippinom i Drvobradašom u Isengardu, koji je sada pod kontrolom Enta.  Nakon kratkih pregovora sa Sarumanom, koji završavaju njegovom smrću. Odlučuju se vratiti u Edoras kako bi isplanirali svoj sljedeći potez. Nakon što je znatiželjni Pippin pogledao u palantir, Sauronovu crnu kuglu, Gandalf shvaća kako Sauron planira napasti Minas Tirith, glavni grad kraljevstva Gondor, pa odlazi tamo s Pippinom. U Rivendellu, Arwen ima viziju svog sina kojeg je dobila s Aragornom pa nagovara Elronda da iskuje mač, Narsil, koji je davno odsjekao Prsten sa Sauronova prsta. Sam načuje Gollumove izdajničke planove.

Gandalf i Pippin jašu u Minas TirithGandalf i Pippin stižu u Minas  Tirith i pronalaze vladara Denethorakako tuguje nad Boromirom,  a Pippin mu se zaklinje na odanost jer mu je Boromir spasio život.  Svjedoče i velikom svjetlosnom signalu iz Minas Morgula, gdje  Frodo, Sam i Gollum ugledaju Kralja vješca kako raspoređuje  svoju ogromnu i snažnu vojsku orka, nagovještavajući rat. Hobiti i Gollum počinju se uspinjati stubama u blizini. Vojska Morgula protjerava Gondorijance iz Osgiliatha, a Faramir je prisiljen odjahati kako bi vratio grad, na zapovijed svog malodušnog oca. Pokraj Minas Morgula, Gollum nagovara Froda da pošalje Sama kući uvjeravajući ga da želi Prsten za sebe. Na Gandalfov zahtjev, Pippin zapali prvu signalnu vatru Edorasu, upozoravajući Theodena i Rohirrima da odu u Dunharrow kako bi se pripremili za rat. Za vrijeme priprema u Dunharrowu, Aragorn se sastaje s Elrondom, koji budućem Kralju predstavlja novoiskovani mač, Anduril. Nakon toga Aragorn s Legolasom i Gimlijem odlazi na Staze mrtvih kako bi zatražio pomoć proklete Vojske mrtvih. Theoden odlazi u rat sa šesto konjanika, nesvjestan da su Eowyn i Merry dio vojske.

Snage Morgula, sastavljene većinom od orka, započinju opsadu Minas Tiritha. Razmjenjuju se projektili, dok Kralj vještac i ostali Crni Jahači također počinju svoj napad. Upadaju u grad koristeći ogromnog ovna. Gondorijanci daju sve od sebe kako bi zadržali orke, ali pretrpljuju katastrofalne gubitke te su prisiljeni povući se na drugu razinu grada. U isto vrijeme, Gollum izdaje Froda ogromnom pauku Shelobu, koji ga ubada. Sam se vraća, i u kratkoj ali žestokoj bitci, uspijeva raniti pauka i natjerati ga da se povuče. Gollum je nestao. Sam vjeruje da je Frodo mrtav, ali nakon što su orke došle po Froda, on načuje da je još živ.

U Minas Tirithu, Denethor je poludio i priprema lomaču za sebe i onesviještenog Faramira. Pippin uhvati ovaj prizor krajičkom oka i upozori Gandalfa, koji pokušava skupiti razbježale vojnike. Gandalf se vraća s Pippinom kako bi zaustavio luđački čin. Na putu, Kralj vještac im zablokira put svojom zvijeri i razbija Gandalfov štap. Stiže Theoden i njegovi konjanici te počinju napadati napredujuće orke, ubivši ih na tisuće. Kralj vještac odlazi kako bi se obračunao s nadolazećim konjanicima, puštajući Gandalfa i Pippina da prođu u tvrđavu. Spašavaju Faramira, ali unatoč Gandalfovim pokušajima, Denethor zapaljuje sam sebe i istrči iz hrama, pavši s proplanka na grad. Rohanski konjanici potukli su orke koje se pripremaju povući u Osgiliath te se pripremaju osigurati Minas Tirith, ali stižu mamuti i Kralj vještac. Konačno stiže i Aragorn a nemrtvima na zarobljenim brodovima i pridružuje se bitci protiv orka i mamuta, dok Eowyn i Merry ubijaju Kralj vješca. Theoden umire od ozljeda zadobivenih tijekom bitke, a Aragorn ispunjava zakletvu Mrtve vojske, otpustivši ih od njihovog prokletstva.

 Sam nosi Froda na Kletu goruSam spašava Froda iz Cirith Ungola, koji je  većinom prazan zbog bitke, pa njih dvojica nastavljaju dugi put prema  Kletoj gori. Gandalf shvaća da 10 000 orka stoji između Froda na Cirith  Ungolu i Klete gore. Aragorn predvodi preostale vojnike na Crne Dvere  kako bi odvukao pozornost orka s Froda. Sam nosi slabog i očajnog Froda  na Kletu goru, ali ih napada Gollum. Sam i Gollum započinju bitku, davši  Frodu vremena da ode do vulkana. Kod vulkana, Frodo, umjesto da baci Prsten u lavu, podliježe njegovoj moći i stavlja ga, nestajući s mjesta. Gollum ulazi u komoru, ostavivši onesviještenog Sama, i skoči na nevidljivog Froda. Zagrize Frodov prst i odgrize Prsten s njega. Frodo nasrne na njega kako bi vratio prsten, a obojica padaju s ruba. Gollum pada u lavu dok se Frodo uspijeva zadržati na rubu litice. Sam spašava Froda dok Prsten konačno tone u lavu i biva uništen, pokrenuvši ogromnu erupciju. Barad-dûr se urušava, orci bivaju ubijeni u seriji potresa. Frodo i Sam su nasukani i okruženi lavom sve dok Gandalf ne stiže s Orlovima. Bude se u Minas Tirithu, našavši se sa svojim prijateljima.

Aragorna okrunjuju za Kralja, nagovještavajući novo doba mira, te se on pomiruje s Arwen. Svi mu se klanjaju, ali kada mu se počnu klanjati hobiti, zaustavlja ih, rekavši “Prijatelji moji, vi se ne morate klanjati nikome.” Cijeli se skup tada pokloni hobitima, slijedeći Aragornov primjer. Hobiti se vraćaju u Shire, gdje Sam oženi Rosie Cotton. Frodo, završivši priču o Gospodaru prstenova i još iscrpljen od zadatka nosača Prstena, odlučuje napustiti Međuzemlje s Gandalfom, Bilbom i Galadriel u Grey Havens, ostavljajući svoj dio priče Samu, koji nastavlja mirni obiteljski život.

Naslov izvornika The Lord of the Rings: The Return of the King
Redatelj Peter Jackson
Producent Peter Jackson

Barrie M. Osborne

Fran Walsh

Scenarist Roman:

J. R. R. Tolkien

Scenarij:

Fran Walsh

Philippa Boyens

Peter Jackson

Glavne uloge Elijah Wood

Sean Astin

Viggo Mortensen

Ian McKellen

Andy Serkis

Liv Tyler

Cate Blanchett

John Rhys-Davies

Bernard Hill

Christopher Lee

Billy Boyd

Dominic Monaghan

Orlando Bloom

Hugo Weaving

Miranda Otto

David Wenham

Brad Dourif

Karl Urban

John Noble

Ian Holm

Sean Bean

Glazba Howard Shore
Snimatelj Andrew Lesnie
Montaža Jamie Selkirk
Distributer – SAD –

New Line Cinema

– izvan SAD-a –

Razni distributeri

Godina izdanja 2003.
Trajanje Kino verzija:

200 min.

Produžena verzija:

252 min.

Država  Novi Zeland

SAD

Jezik engleski
Proračun $94.000.000
Zarada $1.119.110.941
Prethodni Gospodar prstenova: Dvije kule’
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *