IMBd OCJENA 8.5

RADNJA FILMA

General Maksimo Decimo Meridije (Maximus Decimus Meridius) predvodi rimsku vojsku u pobjedi nad germanskim barbarima godine 180., okončava dugogodišnji rat i stječe poštovanje ostarjelog cara Marka Aurelija. Iako oslabjeli Aurelije ima sina, Komoda, privremeno vodstvo ipak želi predati Maksimu, sa željom da se moć postupno vrati rimskom Senatu. Aurelije priopćava Maksimu svoju odluku i ponudi mu da razmisli o tome prije nego kaže Komodu, koji nakon toga ubija oca. Komod, proglasivši se carem, upita Maksima za odanost, što ovaj odbija, shvativši Komodovu umiješanost u carevu smrt. Komod naređuje da smaknu Maksima i pošalje pretorijance da mu ubiju ženu i sina. Maksimo se opire svojim krvnicima i pohita kući, gdje otkriva pougljenjena i razapeta tijela u ruševinama svoje vile. Nakon što je pokopao ženu i sina, Maksima uhvati žalost i on pada na grobove.

Pronalaze ga trgovci robljem i odvode u Zucchabar, krševitu izmišljenu provinciju u Sjevernoj Africi, gdje ga kupuje Proksimo (Proximus), upravitelj lokalne škole za obuku gladijatora. Smućen i rezigniran zbog smrti obitelji i izdaje od strane svoga carstva, Maksimo se isprva odbija boriti, ali kako se počinje braniti u areni tako mu njegove impresivne borilačke vještine podižu popularnost među publikom. Dok vježba i bori se, Maksimo se sprijatelji s Hagenom, germanskim barbarom i numidijskim gladijatorom Jubom, afričkim lovcem koji mu postaje dobar prijatelj i pouzdanik i s kojim počinje razgovarati o zagrobnom životu.

U Rimu, Komod ponovno otvara gladijatorske borbe kako bi odao počast očevoj smrti, a Proksimova gladijatorska družina je angažirana da sudjeluje. U oživljavanju Bitke kod Zame (pogrešno nazvane Bitkom kod Kartage) u Koloseju, Maksimo predvodi Proksimove gladijatore do konačne pobjede protiv puno moćnijeg protivnika, na opće oduševljenje publike. Komod se spušta u arenu kako bi upoznao pobjednike i osupne se nakon što je ugledao Maksima. Car, u nemogućnosti da ubije Maksima zbog oduševljene gomile, odlazi iz arene namrgođen.

Kako se igre nastavljaju, Komod Maksimu suprotstavlja Tigra iz Galije, jedinog neporaženog rimskog gladijatora, u areni s tigrovima na lancu oko njih koji napadaju Maksima. Nakon napete bitke, Maksimo jedva svladava Tigra i počne čekati Komodovu odluku hoće li ubiti ili poštedjeti Tigra. Komod okreće palac prema dolje, ali Maksimo pošteđuje Tigra, namjerno uvrijedivši cara i zadobivši ovacije rulje na tribinama. Komod postaje još frustriraniji svojim ljutim neprijateljem, koji je sada postao poznat kao “Maksimo Milosrdni”.

Nakon bitke, Maksimo susreće svojeg bivšeg slugu Cicerona koji mu otkriva da je mu je vojska još odana. Maksimo počne kovati urotu s Lucilom, Komodovom sestrom i senatorom Grakhom kako bi se vratio svojoj vojsci i svrgnuo Komoda. No, Komod, sumnjajući na sestrinu izdaju, zaprijeti njenom malom sinu i prisili je da otkrije plan. Pretorijanci upadaju u Proksimove prostorije, sukobivši se s gladijatorima, dok Maksimo uspijeva pobjeći. Hagen i Proklsimo su ubijeni u opsadi dok su Juba i preživjeli zarobljeni, a Maximo bježi prema gradskim zidinama. Međutim, upada u pretorijansku zasjedu u kojoj Ciceron biva ubijen.

Maximus (Russell Crowe-desno) u dvoboju s Tigrom iz Galije (Sven-Ole Thorsen-lijevo)
Zaključivši kako legende rođene u Koloseju tamo moraju i umrijeti, Komod izazove Maksima na dvoboj pred oduševljenom masom. Shvativši da je Maksimo mnogo sposobniji, Komod ga prije bitke ubode bodežom i sakrije ranu oklopom. U areni, dvojica razmjenjuju udarce, sve dok Maksimo ne istrgne Komodu mač iz ruku i zarije mu skrivenu bodež u vrat. Komod pada na tlo sada utihlog Koloseja dok Maksimo, jedva stojeći na nogama, ugleda svoju ženu i sina u zagrobnom životu. Pruža im ruku, ali ga pretorijanski prefekt Kvint (Quintus) vraća u stvarnost i upita za upute. Maximo naređuje da se oslobode Proksimovi gladijatori i senator Grakho, kojeg vraća u službu i naređuje mu da Rim vrati pod upravu Senata. Maksimo pada, a Lucilla mu pritrči u pomoć. Nakon što se uvjerio da su ona i njezin sin dobro, on umire i odlazi u zagrobni život k svojoj obitelji. Senator Grakho i Proksimovi gladijatori odnose Makximovo tijelo iz Koloseja. Sada slobodan, Juba zakopava dvije male Maksimove statue njegove žene i sina u zemlju gdje je Maksimo umro.

Naslov izvornika Gladiator
Redatelj Ridley Scott
Producent Douglas Wick

David Franzoni

Branko Lustig

Scenarist David Franzoni

John Logan

William Nicholson

Glavne uloge Russell Crowe

Joaquin Phoenix

Connie Nielsen

Oliver Reed

Richard Harris

Derek Jacobi

Djimon Hounsou

Ralf Moeller

Glazba Hans Zimmer

Lisa Gerrard

Distributer DreamWorks

(SAD)

Universal

(ostatak svijeta)

Godina izdanja 2000.
Trajanje 154 min.

originalna verzija

171 min.

redateljeva verzija

Država SAD

Velika Britanija

Jezik engleski
Proračun $103,000,000
Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *