IMBD OCJENA: 7,8

RADNJA FILMA

Ash Williams i njegova djevojka Linda odlaze na romantični odmor u prividno napuštenu drvenu kolibu smještenu duboko u šumi (ovo je zapravo prerađeni početak prvoga nastavka filma). U kolibi Ash pronalazi audio snimku vlasnika kolibe, profesora Knowbyja, na kojoj su snimljeni prijevodi odlomaka iz knjige znane kao Necronomicon (Naturon Demonto ili Knjiga Mrtvih). Čitanje iz Knjige Mrtvih probudi drevne demone, zle sile koje mogu opsjedati ljude i živa bića. Prva žrtva je Linda, koja opsjednuta napada Asha te je on ubija odsijecanjem glave. Ash mora voditi borbu protiv demona, koji se koriste raznim trikovima ne bi li ga zaplašili i ubili. Oživljeno truplo njegove djevojke Linde ugrize ga desnu šaku, koja također postane opsjednuta te ju Ash odsječe motornom pilom.

U međuvremenu, u kolibu stižu profesorova kćer Annie, koja je pronašla neke odlomke iz Necronomicona, njezin dečko i profesorov asistent Ed Getley, te dvoje ljubavnika, Jake i Bobby Joe. Pronalaze Asha krvavoga te pomisle kako je on ubio profesora i njegovu ženu i zatvore ga u podrum. No, ubrzo se i sami susreću sa napadom demona te oslobađaju Asha. Ed biva ubijen, a Bobby Joe bježi šumu. Unatoč protivljenju, Ash je prisiljen, pod prijetnjom oružjem, krenuti u potragu za njome. Bivaju napadnuti, a Ash je opsjednut demonom (vidi Deadite Ash). Annie i Jake uspijevaju pobjeći natrag u kolibu, ali Jake ubrzo pogiba. U trenutku kada se opsjednuti Ash sprema ubiti Annie, ugleda Lindinu ogrlicu, što otjera demona. Ash tada učvršćuje motornu pilu umijesto odsječene šake desne ruke.

Ash i Annie shvaćaju da je jedini način da unište zlo čitanje odlomaka iz Knjige Mrtvih. Uspijevaju ubiti demona, ali također se otvara vremenski portal koji usisava sve pred sobom. Annie umire prije nego li ga uspije zatvoriti. Ash, njegov automobil, te dijelovi kolibe i okolna stabla bivaju usisana u vremenski vrtlog. Ash se nađe u 1300. godini, gdje ga dočekaju vitezovi kralja Arthura koji ga smatraju svojim spasiteljem. Napadne ih demon, kojega Ash ubije svojom sačmaricom. Proročanstvo o “Čovjeku koji je pao s neba” i izbavio ljudski rod od zla se ispunilo. Shvativši što se dogodilo i gdje se nalazi, Ash se psihički slama i počne vrištati. Film završava i počinje odjavna špica.

 

Režija Sam Raimi
Producent Sam Raimi

Bruce Campbell

Robert Tapert

Alex De Benedetti

Irvin Shapiro

Scenario Sam Raimi

Scott Spiegel

Uloge Bruce Campbell

Sarah Berry

Dan Hicks

Richard Domeier

Kassie DePaiva

Muzika Joe LoDuca
Fotografija Peter Deming
Montaža Kaye Davis
Distribucija Rosebud Pictures
Datum(i) premijere 13. ožujka 1987.
Trajanje 85 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet 3.600.000 dolara

 

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *