Imdb ocjena: 8,9

Dobar, loš, zao je talijanski epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1966. s Clintom Eastwoodom, Lee Van Cleefom i Elijem Wallachom u glavnim ulogama.To je treći film iz “dolarske trilogije”, koju još čine filmovi Za šaku dolara (1964.) i Za dolar više (1965.). Film govori o trojici revolveraša koji tragaju za zakopanim zlatom vojske Konfederacije u kaosu obračuna, vješanja, Građanskog rata i zatvoreničkog logora.
Pustopoljina usred Divljeg zapada. Joe (C. Eastwood) uhvati meksičkog bandita bjegunca Tuca (E. Wallach) i predaje ga mjesnim vlastima. No, to je samo varka, jer Joe spasi Tuca neposredno prije izvršenja smrtne kazne vješanjem. Dvojica odmetnika podijele nagradu, te odluče sve to ponoviti. Nakon sljedeće uspješne prevare Joe napusti Tuca i ostavi ga u preriji. Tuco se zaklinje na osvetu, pa prvom prilikom uhvati Joea i protjera ga u pustinju. Ondje obojica nalete na umirućeg Billa Carsona (A. Castle) koji Tucu otkrije tajnu neprocjenjivog blaga skrivenog na groblju. Za tim blagom traga i okrutni Sentenza (L. Van Cleef)…
 
Realiziravši 1964. i 1965. prva dva dijela svoje “dolarske trilogije” “Za šaku dolara” i “Za dolar više”, Sergio Leone odlučio je završiti projekt spektakularnim trećim dijelom naslovljenim “Dobar, loš, zao”. Film je snimljen 1966. godine, a baš kao i za prva dva filma Leone je izabrao lokacije diljem Španjolske, te ponovno angažirao svog omiljenog glumca Clinta Eastwooda. Završni je dio trilogije s punim pravom ocijenjen remek-djelom i uz Leoneovu sagu “Bilo jednom na Divljem zapadu”, istog žanrovskog predznaka, najboljim predstavnikom špageti-vesterna. Trosatni je film (na pojedinim je tržištima prikazana skraćena inačica) arhetipski predstavnik žanra i na najbolji način zrcali Leoneov osjećaj za napetost, likove i produkcijski dizajn. Naslov mu potječe od parafraziranja tri tipična lika iz priča s Divljeg zapada, premda je sam Leone ustvrdio da podjela na dobro i loše u vesternima nema pokrića, jer je na stvarnom Divljem zapadu sve ovisilo o sreći. Bilo kako bilo, njegovi su (anti)junaci u ovom filmu dvojica partnera koji nakon međusobnog sukoba iznenada dobiju prigodu obogatiti se tražeći nestalo blago, ali će ih u tome omesti daleko najgori protagonist potrage za zlatom – onaj Zli. Priča tako ujedinjuje sve poznate elemente klasičnih vesterna. Međutim, oni su ovdje poslagani na vrlo moderan način, pa film pršti cinizmom, stiliziranim nasiljem i gotovo stripovskom karakterizacijom koja u zadanim okvirima daje sjajan rezultat. Osobite su vrijednosti Leoneovog filma i briljantna fotografija snimatelja Tonina Delli Collija, atraktivne masovne scene s vojskom Unije, poigravanje sa zvukom i dijalozima (prvih se desetak minuta u filmu ne čuje ni riječ), te evergreenska glazba redateljeva dugogodišnjeg suradnika Ennija Morriconea čija je tema “oponašanja glasanja kojota” postala veliki hit diljem svijeta. Film je snimljen u posebnoj tehnici techniscope, dok filmom dominira ozračje fatalizma koje kulminira u izvrsnoj završnici. Uz “dobrog” C. Eastwooda koji je itekako profitirao od suradnje s Leoneom, a što se najbolje vidi u glumčevim kasnijim redateljskim projektima, u filmu glume i E. Wallach (Baby Doll) kao bandit Tuco, te karizmatični L. Van Cleef (Mortimer u Leoneovom “Za dolar više”) kao Sentenza.
Redatelj Robert Zemeckis
Producent Wendy Finerman
Steve Tisch
Steve Starkey
Scenarist Eric Roth
Glavne uloge Tom Hanks
Robin Wright Penn
Gary Sinise
Mykelti Williamson
Sally Field
Glazba Alan Silvestri
Snimatelj Don Burgess
Montaža Arthur Schmidt
Distributer Paramount Pictures
Godina izdanja 1994.
Trajanje 143 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $55,000,000
Facebook Comments

One Comment

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *