Poučna priča o Budi i nasilnicima

Jednog dana hodao je nekim selom veliki mudrac Buda.   Nosio je štap i prosjački ćup, a odjeća mu je bila  lutajućeg beskućnika. Putem je naišla grupica primitivnih  seoskih mladića. Ugledavši Budu, naumili su sebi prirediti zabavu. Opkoliše ga i počeše častiti psovkama i ružnim riječima. Podrugivali su se njegovoj odjeći, tome što je bio bosonog, i što je bio prosjak. Izvikivali su najpogrdnija imena za takvu vrstu ljudi.

Buda se nimalo nije uznemirio. Sa osmjehom je slušao izlive pogrda na svoj račun. Naslonio se na jedan kamen, i kao da je uživao u predstavi. To je još više uznemirilo mladiće. Sipali su na njega otrov svih mogućih ružnih riječi. Buda nije odgovarao na riječi. Seo je na kamen, i spokojno se smiješio.

Nakraju se mladići umoriše. Potrošiše svu zalihu ružnih riječi. Zaćutaše. Gledali su Budu, čekajući da i on nešto kaže. On ih upita:

“Jeste li se zadovoljili? Je li vam vrijeđanje mene pričinilo zadovoljstvo? Ako jeste, onda sam i ja zadovoljan.”

“Psovači su se zbunili. Očekivali su sve drugo osim ovakvoga stava. Htjeli su izmamiti iz Bude neku riječ napada, ili bar odbrane. Upitaše ga:

“Šta, zar se ne osjećaš izruganim, pogođenim, popljuvanim? Zar ti ništa nije zasmetalo i zar te ništa nije uvrijedilo za prošlih pola sata?”

“Objasniti ću vam zašto me niste uvrijedili” – mirno će Buda. “No, najprije mi odgovorite na pitanje: šta biva sa pismom, koje je upućeno određenoj osobi, a ta ga osoba ne želi primiti?”

“Kako, šta biva?” – zažagoriše mladići. “Pismo se vraća onome ko ga je poslao.”

“Nekoj osobi neko je donio dar, ali dar je dotična osoba otklonila. Recite mi, šta biva sa darom, koji osoba odbije da primi?” – nastavi Buda.

“Glupoga li pitanja!” – uzrujaše se mladići. “Dar u tome slučaju ostaje darovatelju, kome li drugome?”

“Na isti način biva i s riječima, koje ti neko uputi, a ti ih ne primiš: one se vraćaju pošiljaocu. Ja nisam prihvatio vaše riječi. One su se zbog toga vratile vama.”

Facebook Comments

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *